Kūdikio kramtymo įgūdžių raida: kas svarbiausia?

Ar reikia mokyti kūdikį kramtyti? Ar labai svarbu kūdikiui laiku pasiūlyti košės su gabaliukais?

Kramtyti išmokstama tarsi savaime, jei košės, kuriomis primaitinamas kūdikis, pamažu tirštinamos ir rupinamos, jei jam laiku įduodama kieto maisto į rankutes, kad pats jį dėtųsi į burną, jei laiku pasiūloma įvairaus maisto gabaliukais, jei vaikas laiku nujunkomas nuo krūties, "Tavo vaikui" teigė VL VšĮ Santaros klinikų filialo Vaiko raidos centro raidos pediatrė Rimutė Grigelionienė.


SVARBU! Tirštą maistą kūdikis turi valgyti taisyklingai sėdėdamas kėdutėje.  Kūdikiui, mažam vaikui negalima duoti kietų maisto gabaliukų, kurie mažesni nei 4 cm. Kai kūdikis ar mažas vaikas kramto, jis turi būti visą dėmesį sutelkęs į kramtymą, t. y. jam neturi būti leidžiama žiūrėti TV, žaisti ir pan.  Kramtančio kūdikio negalima palikti be priežiūros.

 

Kramtymo įgūdžių raida


- Naujagimis ir pirmųjų mėnesių kūdikis maitinasi iš krūties (ar buteliuko) naudodamasis čiulpimo, rijimo refleksais, derina juos tarpusavyje ir su kvėpavimu. 


- 4–6 mėn. kūdikis išsižioja pamatęs artėjančią krūtį, buteliuką ar šaukštelį, gali laikytis už buteliuko ar krūties, kai valgo, ima maistą lūpytėmis iš šaukštuko ir jį nuryja. Ateina metas maistą trinti dantenomis. 


- 7–9 mėn. kūdikis gerai valgo iš šaukštuko, gali imti maistą ranka ir valgyti iš savo saujos, rengiasi atkąsti, gali perstumti maistą iš burnos vidurio į kraštą, pradeda kramtyti. 


- 10–15 mėn. mažylis gali valgyti pirštais, pradėti naudotis įrankiais, kąsti ir kramtyti pakankamai minkštą maistą nuo bendro šeimos stalo, gerti iš puodelio. 


- 15–24 mėn. vaikas jau gerai koordinuoja savo burnos darbą: kanda, kramto įvairesnės sudėties maistą, geria iš puodelio (skystis neišbėga per lūpas), gana gerai naudojasi įrankiais, ir jau šiuo laikotarpiu gali būti nujunkomas nuo krūties. 


- Nuo 2 m. vaikas pavalgo visiškai savarankiškai, gerai sukramto įvairų maistą, gana tiksliai naudojasi įrankiais. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis