Tas skausmingas dantukų pasirodymas...

Jūsų kūdikis staiga pasikeitė ir iš mielo vaikelio tapo viskuo nepatenkinta asmenybe? Vietoj šypsenos vis dažniau verkia, kiša kumščius ar pirštus į burną, jam be atvangos teka seilės ir jis nieko nevalgo? Galbūt jam dygsta dantukai?

Sunkiausias metas paprastai aplanko tuomet, kai plyšta dantenos ir skausmingai kalasi dantuko viršūnė. Tėveliai pastebi, kad ypatingu skausmingumu pasižymi iltinių ir krūminių dantukų dygimas, tačiau kiekvienas naujas perliukas burnoje, be abejonės, atneša daug džiaugsmo.

 

Dantukų dygimo laikas priklauso nuo daugybės veiksnių


Dantukų dygimo laikas kiekvienam mažyliui yra individualus dalykas. Didžiausią reikšmę turi paveldimumas, tad jei tėveliams labai įdomu, kada jie galėtų tikėtis pirmųjų dantukų, verta pasidomėti, kada šis įvykis aplankė juos pačius. Vieni gimsta jau su dantukais, kitiems pirmieji perliukai pasirodo apie 5–7 mėnesį, dar kitiems tai tampa pirmojo gimtadienio dovana. Ne paslaptis, kad sveikų dantų formavimuisi labai svarbi pilnavertė vaiko mityba, kurioje netrūktų jokių maistinių medžiagų, ypač kalcio druskų. Beje, tėveliams būtina žinoti, kad dantukus prižiūrėti reikia iš karto po to, vos tik pasaulį išvysta pirmasis gražuolis. Dažniausiai pirmąją mažylio šypseną sudaro apatinių centrinių kandžių porelė, tačiau tai nėra taisyklė.

           

Odontologai vadovaujasi tam tikromis dantų dygimo lentelėmis. Tėveliams verta būtų žinoti bent jau terminus, iki kada turėtų pasirodyti pirmieji dantukai arba išdygti visi pieniniai dantukai. Kritinė riba, kuomet kiekvienas mažylis turėtų sulaukti pirmųjų dantukų, yra maždaug pusantrų metukų amžius, o visi 20 dantukų turėtų pasirodyti maždaug iki trečiojo gimtadienio. Dėl bet kokių klausimų, susijusių su pieninių dantukų dygimu, priežiūra ir gydymu, reikėtų kreiptis į odontologą. Sutikime – geriau klausti, nei leisti vešėti nepagrįstoms baimėms. Atminkime, kad kvailų klausimų nėra, ypač jei tai pirmasis mažylis šeimoje. Jei pirmieji dantukai nepasirodo iki vienų metukų, tuomet jau būtų verta pasikonsultuoti su odontologu ar bent jau šeimos gydytoju ir patikrinti, ar vaikelio sveikatos būklė gera, ar jam nieko netrūksta, ar tinkamai auga jo svoris. Jei vaikeliui viskas gerai, tai pirmieji dantukai, tikėtina, gali pasirodyti jau ir kitą dieną.

 

Kaip vaikas „praneša“ apie besikalančius dantukus?


Dantų dygimo simptomai gali būti susiję su pablogėjusiu apetitu, irzlumu, prastesniu miegu, šiek tiek pakilusia kūno temperatūra, suskystėjusiomis išmatomis (karščiavimas ir viduriavimas tikrai nėra dantų dygimo požymiai, tai gali rodyti kur kas rimtesnes ligas, tad verta konsultuotis su vaikelio gydytoju). Atrodo, kad mažylis „valgo“ kumščius, o seilės siekia pilvą... Žinoma, dantų dygimo simptomai kiekvienu atveju yra labai individualūs, tačiau kelios paros gali būti labai sunkios bei „varyti iš proto“ ne tik patį mažylį, bet ir jo tėvus. Sulaukus dantuko, tokie nemalonumai dažniausiai praeina, tačiau kaip palengvinti tą sunkiausią prasikalimo laiką? Džiugu, kad yra veiksminga bei specialiai kūdikiams pritaikyta medicinos priemonė, vadinama „Anaftin Baby“. Tai biolipnus gelis, padedantis sudaryti nematomą plėvelę ant skausmingų dantenų ir papildomai apsaugoti jas nuo įvairiausių dirgiklių. „Anaftin Baby“ yra malonaus bananų skonio gelis, savo sudėtyje neturintis cheminių anestetikų, cukrų ir kitų mažylio burnos ertmei galinčių pakenkti medžiagų. Puiku tai, kad jį galima naudoti taip dažnai, kaip tik reikia.

Užsakymo nr.: PT_67273

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis