Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame

Avižų, grikių, manų ar ryžių košes Lietuvoje valgo kone kiekviena šeima. Tuo tarpu apie sparčiai populiarėjančias bolivinės balandos, kuskuso ar bulguro kruopas žinome tikrai dar ne visi.

Bulguras

Bulguras - kruopos iš nuplikytų, išdžiovintų ir pagarintų kietųjų kviečių. Pagarinus grūdai džiovinami saulėje. Būtent pagarinimas ir džiovinimas suteikia būsimam patiekalui iš šių kruopų nepamirštamą skonį ir aromatą.

Vida Press

Pirminiais, nepatikslintais duomenimis, bulgurą gamina jau 4 000 metų. Dabar šios kruopos ypač populiarios šalyse su turtinga kulinarine praeitimi: Armėnijoje, Indijoje, Artimųjų Rytų šalyse ir visose Viduržemio jūros šalyse.

Naudingos ypatybės

Vertingiausios nevalytos rusvos spalvos kruopos, nuo kurių nenuimtos daug mikroelementų turinčios luobelės. Bulguras turi daug vitaminų, ypač B grupės vitaminų, K, E, beta karotino, mikroelementų (fosforo, geležies, seleno, vario, cinko, mangano, kalio, natrio, kalcio). Kruopose yra nesočiųjų riebalų rūgščių, sacharidų, ląstelienos. Reguliariai valgyti bulgurą ypač naudinga nervų sistemai, nes jai būtini B grupės vitaminai. Didelis kiekis mineralinių druskų padeda atstatyti medžiagų apykaitą, atgaivina odą, plaukus. Veidas įgauna sveiką atspalvį, plaukai ima blizgėti, greičiau augti. Šias kruopas organizmas lengvai įsisavina, virškina.

Kaip gaminti

Jas galima patiekti garnyrui, jos gali būti plovo, salotų, sriubų ingredientas. Yra smulkinto bulguro. Iš šių kruopų galima gaminti blynelius, kotletus. Kruopos verdamos apie 20 min. Jei pamerksite iš vakaro, virs trumpiau, išsiskirs klijinga medžiaga.

Bolivinė balanda

Bolivinė balanda - vienmetis augalas iš Andų. Laikomas pseudo grūdine kultūra. Na, bet inkams tai buvo vienas iš trijų maisto šaltinių. Inkai netgi vadino jas auksiniais grūdais.

Vida Press

Naudingos ypatybės

Bolivinės balandos laikomos vienu iš gausiausių baltymų šaltiniu, kurie labai panašūs į augalinius baltymus. Tai ypač naudinga mėsos atsisakiusiems žmonėms.

Pagal amino rūgštis, kurių yra apie 20, bolivinė balanda panaši į pieną. Kruopose ir angliavandenių, riebalų, ląstelienos, mineralų, B grupės vitaminų, taip pat kalcio, geležies, fosforo, pagal kurio kiekį kruopos nenusileidžia žuviai.

Kaip gaminti

Labai dažnai bolivinė balanda pakeičia ryžius ar grikius. Kruopos gali būti ne tik garnyras, bet ir pagrindinis ingredientas šiltoms salotoms, sriuboms. Bolivinės balandos kruopos verdamos kaip ir dauguma kruopų. Prieš virimą patartina perplauti, paskui užpilkite dvigubai didesniu kiekiu vandens, virkite 15 - 20 min.

Kukurūzų kruopos

Kukurūzų kruopos yra iš maltų kukurūzų grūdų. Šių kruopų košė naudinga, nes net termiškai apdorojus išsaugo visas vertingas ypatybes. Patariama valgyti žmonėms, kuriuos vargina alergijos, nes priskiriama prie mažai alergenų turinčių produktų.

Vida Press

Naudingos ypatybės

Kukurūzų kruopos garsėja detoksikuojančiomis ypatybėmis - šalina iš organizmo kenksmingas medžiagas, radionuklidus ir toksinus. Jose daug B grupės vitaminų, E, A, mikroelementų - silicio, geležies ir daugelio kitų. Dėl 80 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių kukurūzų kruopos priskiriamos prie produktų, kurie reguliuoja cholesterolio lygį. Dietologai rekomenduoja valgyti kukurūzų kruopų kelis kartus per savaitę, kad gautumėte visų vertingų medžiagų, kurių jose yra.

Kaip gaminti

Virti kukurūzų košę labai paprasta su vandeniu ar su pienu - 1 stiklinė kruopų ir 2 stiklinės vandens ar pieno. Iš kukurūzų kruopų miltų kepa įvairius kepinius, itališką polentą bei blynelius.

Kuskusas

Kuskusas - kvietinių kruopų rūšis. Dabar kuskusą gamina iš manų kruopų, kurios gaunamos iš kietųjų kviečių. Pirmą kartą kuskusas paminėtas XIII a. kulinarinėje knygoje. Manoma, kad pirmi kuskusą pradėjo gaminti berberai. Vienu metu kuskusą gamindavo tik Artimuosiuose Rytuose ir Viduržemio jūros šalyse, paskui pamėgo visas pasaulis.

Vida Press

Naudingos ypatybės

Kruopose daug vario, kuris stiprina plaukus. Varis labai svarbus, norint padidinti hemoglobino kiekį, svarbus sąnarių sveikatai. Košėje esantis vitaminas B5 saugo nuo nemigos ir pervargimo. Kuskusas naudingas turintiems virškinimo sutrikimų. Puikiai tinka norinčioms sulieknėti moterims.

Kaip gaminti

Geriausia kruopas gaminti garuose - tada košė nebūna per minkšta, joje išlieka B grupės vitaminai. Galima kruopas tiesiog užpilti verdančiu vandeniu, uždengti indą ir kiek palaikyti. Kuskusas tinka įvairiems kepiniams, salotoms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis

Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?