Jaudinantis video: ką tik gimęs vaikas nenori atsiskirti nuo mamos

Gimdamas vaikas patiria didelių išbandymų: iš tamsos - į šviesą, iš šilumos (37 laipsniai) į šaltesnę aplinką, iš šlapios aplinkos į sausumą. Šį stresą jam padeda palengvinti uždėjimas ant mamos krūtinės iš karto po gimimo. Tačiau jei moteris gimdo ne pati, yra operuojama, tai ne visada įmanoma.

Verkia atskiriamas nuo mamos

Šiomis dienomis internautai dalinasi vienu vaizdo įrašu, kuriame įamžintas ką tik gimęs vaikas. Iš aplinkos galima spręsti, kad jo mamai yra atliekama cezario pjūvio operacija, o naujagimis, ką tik išimtas iš mamos gimdos, atneštas jai parodyti prie veido, tuo pačiu medicinos darbuotoja šluosto ką tik gimusį mažylį.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Dramatiška kūdikio gelbėjimo operacija
Tikra istorija: man sakė, kad vaikas mirs arba bus neįgalus

Kol vaikelis liečiasi prie mamos, o ši kalba žodžius, jis nurimsta. Vos tik medikė atitraukia naujagimį nuo mamos, norėdama nusinešti, šis ima verkti.

Vaikutis šioje žemėje gyvena savo pirmas minutes, tačiau jau atskiria savo mamą ir žino, kad jo vieta - šalia jos.

Sušildo ir nuramina mažylį

Atliktais tyrimais yra nustatyta, jog kai ką tik gimęs naujagimis guli mamai ant krūtinės, jos krūtinės temperatūra pakyla keliais laipsniais tam, kad sušildytų mažylį. Jokie pašildyti vystyklai ar dirbtinė lempos šviesa neatstoja naujagimiui mamos artumo ir šilumos.

Būdamas šalia mamos, naujagimis jaučia mamos širdies dūžius, kuriuos girdėjo gyvendamas mamos pilve, ir tai jį ramina. Oda prie odos kontaktas iš karto po gimimo yra labai svarbus abiem pusėms - ir mažyliui, ir mamai, kurios organizmas geriau pasiruošia žindymo pradžiai, o išsiskiriantys džiaugsmo ir laimės hormonai turi teigiamos reikšmės pogimdyminiam laikotarpiui.

Ne visi naujagimiai patiria pirmąjį kontaktą

tam tikrais atvejais, kai vaikeliui yra iškilęs pavojus sveikatai ar gyvybei, pirmojo kontakto gali ir nebūti. Tada vaikas iš karto patenka į medikų rankas, kur yra gelbstima jo gyvybė. Tai ne visada įmanoma ir cezario pjūvio operacijos metu. Tačiau tokiu atveju naujagimiui pirmą valandą,kol mama atsigaus, yra geriau praleisti tėčiui ant krūtinės, o ne vienišam ligoninės lovelėje.

TavoVaikas.lt portalas buvo surengęs apklausą, kurioje klausė „Ar po gimdymo naujagimį Tau uždėjo ant krūtinės?" Iš viso sulaukėme daugiau kaip 1500 atsakymų. Teigiamai į šį klausimą atsakė 1067 balsavusieji (72,8 proc.), o neigiamai - 399 (27,2 proc.)

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis