Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui

Ar esate ragavę varškės apkepo su moliūgu? Mūsų bičiulė, dviejų vaikučių mama Alvilė Rimaitė, ne kartą, todėl drąsiai siūlo mums išbandytą ir pamėgtą receptą.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Blynai su cukinija, kokių dar neragavote
Obuolių pyragas, kuris visada pavyksta ir sulaukia pagyrų

Net jei turite savo mėgstamą receptą, rekomenduoju išbandyti ir maniškį. Kol pati ėmiausi gaminti, nuo vaikystės buvau juo vaišinama brangios draugės Giedrės namuose. Man tai buvo ir tebėra gardžiausias Giedrės mamos gamintas patiekalas, o Giedrės mama, kad žinotumėte, yra viena puikiausių šeimininkių, kokias pažįstu.

Apie apkepo sudėtį: labai puikus dalykas yra jame panaudojamos tokios rudeniškos daržovės, kaip moliūgas ar cukinija. Jos apkepe tarsi pranyksta, specifinio, ne visiems patinkančio skonio nelieka, o apkepas nuo jų pasidaro nuostabiai minkštas, drėgnas ir gardus.

Tačiau apkepas gali būti kepamas ir tada, kai moliūgų ar cukinijų namuose nei kvapo. Tiesiog jų nedėkite. Šios daržovės yra nebūtinas, tačiau labai gardus varškės apkepo priedas. Ir dar - varškę apkepui visuomet naudoju tik pirktą maišeliuose, o ne supresuotą į pakelius.

Reikės:

  • 100 g sviesto;

  • 2 kiaušinių;

  • 1/3 stiklinės cukraus;

  • 1 šaukštelio maltos vanilės;

  • 1/2 kg varškės;

  • 3/4 stiklinės manų kruopų;

  • 2-3 šaukštų grietinės;

  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;

  • 1/2 šaukštelio cinamono;

  • 50 g džiovintų vaisių: razinų, abrikosų;

  • apie 100 g moliūgo arba cukinijos.

Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame varškės apkepą:

  1. Orkaitę įjungiame, kad įkaistų iki 175 laipsnių.

  2. Sviestą ištirpiname. Kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi ir malta vanile ir į juos pilame ištirpintą sviestą.

  3. Varškę ištriname šakute su manų kruopomis, supilame į ją kiaušinius su sviestu, išmaišome. 2 šaukštuose grietinės išmaišome kepimo miltelius, supilame į varškės masę, vėl išmaišome.

  4. Džiovintus vaisius nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu, abrikosus pasmulkiname. Moliūgą arba cukiniją sutarkuojame stambia tarka.

  5. Įmaišome vaisius, cinamoną, moliūgą ar cukiniją į varškės masę. Masė turi būti tiršta, bet ne biri, maišoma šaukštu. Jei atrodo sausoka, įmaišome dar kiek grietinės. Jei atrodo per skysta - įmaišome dar manų kruopų.

  6. Atsegamą torto ar kitą formą lengvai patepame aliejumi, pabarstome manų kruopomis ir sukrečiame varškės masę. Šauname į orkaitę ir kepame apie 30 minučių kol gražiai paruduoja. Iškepusiam apkepui leidžiame kelias minutes atvėsti ir, norėdami nuimti atsegamos torto formos šonus, tarp formos ir varškės apkepo užkišę ploną peilį, atsargiai apipjauname.

Alvilės Rimaitės nuotr.

Gardžiausias varškės apkepas valgomas šiltas, tačiau skanus ir pravėsęs. Jei gaminame jį svečiams, labai labai patogu, kad apkepą galima pasigaminti, sudėti į formą ir, uždengus maistine plėvele, kad neapdžiūtų, apie 1-2 valandas palaikyti šaldytuve prieš kepant. Tuomet prieš pat susirenkant svečiams, belieka tik pašauti į orkaitę ir eiti karoliais pasidabinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis