Vaikas netoleruoja laktozės: atmintinė tėvams

Kai kurie suaugusieji ir vaikai, išgėrę pieno, pasijunta blogai, juos ima pykinti, skauda arba pučia pilvą. Neretai dėl šių negalavimų „kaltas“ laktozės (pieno cukraus) netoleravimas.

Lietuvoje per 34 proc. gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų, kurių sudėtyje yra laktozės, gali pasireikšti nepageidaujami požymiai. Nors laktozės netoleravimas yra dažnas, ne visi jaučiamus nepageidaujamus požymius priskiria šiai būklei.


Kodėl netoleruoja laktozės?


Kartais vaikas, suvalgęs varškės sūrelį ar išgėręs pieno, maždaug po pusvalandžio ar valandos pradeda skųstis, kad jį pykina, skauda pilvuką arba suviduriuoja. Šiuos požymius gali sukelti laktozės, dar vadinamos pieno cukrumi, netoleravimas. Tai reiškia, kad organizmas nesugeba įsisavinti pieno cukraus į virškinimo sistemą. Iš nevisiškai suskaidytos laktozės pasigamina pieno ir riebalų rūgščių, kaupiasi įvairios dujos, prasideda rūgimo procesas, kuris ir sukelia šiuos nemalonumus. 


Kartais tėvai, pastebėję, kad išgėręs pieno vaikas jaučiasi blogai, išsigąsta, jog yra jam alergiškas. Alergijos ir laktozės netoleravimo požymiai išties gali būti panašūs, tačiau yra ir skirtumų. Tikrosios alerginės reakcijos kyla per kelias minutes suvalgius alergizuojančio produkto. Tuo tarpu požymiai, sukelti laktozės netoleravimo, išryškėja ne taip žaibiškai, gali po pusvalandžio ar valandos. Jeigu mažylis, išgėręs pieno ar suvalgęs pieno produktų, jaučiasi blogai, patartina kreiptis į šeimos gydytoją, kuris nuspręs, kokius tyrimus reikia atlikti. 


Pieno produktų atsisakymas


Kadangi pieno produktai suteikia naudingų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralų ir vitaminų), be to, vaikai juos labai mėgsta, nebūtina jų visiškai atsisakyti, jeigu organizmas netoleruoja laktozės. Patartina rinktis pieno produktus be laktozės. Ji yra mechaniškai pašalinta arba į produktą pridėta ją skaldančių fermentų. Tokius pieno produktus mažylis gali saugiai vartoti. Paprastuose maisto produktuose laktozės kiekis taip pat yra nevienodas, tarkime, liesuose pieno produktuose laktozės yra šiek tiek daugiau, o svieste jos randami labai mažai. Dauguma vaikų ir suaugusiųjų geriau toleruoja jogurtus ir kefyrus nei paprastą pieną, nes juose esančios bakterijų kultūros išskiria laktozę skaldančius fermentus. Laktozės galima rasti ne tik piene, bet ir įvairiuose kituose maisto produktuose, nes ji dėl savo savybių dažnai naudojama kaip maisto priedas. Laktozės galima rasti margarine, jau paruoštoje mėsoje, bulvių traškučiuose, pjaustytoje duonoje, sausuosiuose pusryčiuose, džiovintuose vaisiuose, baltyminiuose maisto prieduose. 


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis