Kaip taisyklingai pamatuoti temperatūrą

Visos naujagimių mamos žino, kaip dažnai reikia mažylio sveikatą tikrinti pas medikus, tačiau to ne visada būna gana.

Kad kūdikio mama būtų rami dėl mažojo sveikatos, itin svarbu žinoti, kaip vaiko sveikatą nuolat sekti savarankiškai, kokius ženklus atpažinti ir kaip juos tinkamai įvertinti, kad bet kokie sveikatos negalavimai būtų pastebėti kuo anksčiau.

Liaudies metodai neatskleidžia tikslios sveikatos būklės

„Lietuvos sveikatos įstatymai apibrėžia, kad 1-6 mėnesių vaikai šalies sveikatos įstaigose turi lankytis vieną kartą per mėnesį, o 7-12 mėnesių – 2-3 kartus per pusmetį. Nepaisant to, naujagimių sveikatą nuolat stebėti būtina ir namie, tačiau daugelis vis dar naudojasi tik liaudies išminties metodais ir apie vaiko sveikatą spėja tikrindami temperatūrą ranka ar lūpomis, stebėdami vaiko išvaizdą ir elgseną. Tai nėra blogai, šie metodai yra taikytini ir reikalingi, tačiau svarbu suprasti, kad būtina kūdikio sveikatą sekti ir pasitelkiant tikslesnius duomenis atskleidžiančius prietaisus”, – pasakoja Širvintų sveikatos centro šeimos gydytoja Eglė Karaliūtė.

Įprasta vaiko stebėsena yra būtina, nes bet kokie elgesio ar išvaizdos pakitimai gali pranešti apie sveikatos sutrikimus. Vis dėlto temperatūros matavimas ranka ar lūpomis, glaudžiamomis prie kaktos, net ir labai įgudusiai mamai ne visada gali padėti identifikuoti vaiko savijautą. Be to, yra ir kitų rodiklių, tokių kaip naujagimio kraujospūdis, kurių be specialaus prietaiso išmatuoti neįmanoma, o pakitimai gali pranešti apie sunkias ligas.

Kūdikių kūno temperatūra

„Kūdikiais yra vadinami vaikai nuo 29 gyvenimo dienos iki 1 metų. Tokio amžiaus vaikų imuninė sistema tik formuojasi, jie yra itin jautrūs išorės dirgikliams, būtent šiuo laiku gali pasireikšti ir įgimti sveikatos sutrikimai, tad itin svarbu akylai sekti naujagimio sveikatą. Vienas rodiklių, kuris atskleidžia net menkiausius neįprastus procesus vaiko organizme – kūno temperatūra. Ją matuoti rekomenduojama bent kartą per dieną, o sergant – kas 2-3 valandas ar net dažniau.

Svarbu suprasti, kad liga kūdikiui ir liga suaugusiajam – du skirtingi dalykai. Slogos dažnai nevadiname liga ir tikrai dėl jos nesimatuojame temperatūros, kol nepajaučiame kitų simptomų. Tuo tarpu vos kelių mėnesių mažyliui sloga – tai jau liga, nes vaikas negali pasakyti, kaip jaučiasi, tad net ir sloguojančiam naujagimiui rekomenduojama kuo dažniau tikrinti kūno temperatūrą”, – sako E. Karaliūtė.

Vida Press

Keli temperatūros matavimo patarimai

Svarbu žinoti, kad vaikui temperatūros nereikėtų matuoti po fizinio krūvio: daug judėjus, vaikščiojus, bėgiojus ar kitaip smarkiai sušilus.

„Kad ir kokie technologiškai pažangūs yra šiandieniniai elektroniniai termometrai, matuojant temperatūrą kūdikiui vertėtų laikytis tam tikrų taisyklių. Prieš matuojant temperatūrą mažylis turi pabūti ramioje būsenoje, neturėtų būti nei sušalęs, nei sušilęs ar valgęs, gėręs karštesnį ar šaltesnį maistą, gėrimą. Be to, vertėtų atkreipti dėmesį, kad kūdikio kūno temperatūra svyruoja priklausomai nuo paros laiko: didžiausia ji būna 17-19 valandą, mažiausia – 4-7 valandą ryto.

Net ir bekontakčiai termometrai, šiandien taip mėgiami mamų, nes temperatūrą kūdikiui išmatuoja itin greitai ir patogiai, turėtų būti naudojami vadovaujantis šiomis rekomendacijomis”, – sako „Microlife Lietuva” atstovė Erika Vitkauskienė.

Kraujospūdžio matavimas padeda laiku atpažinti sunkias ligas

„Dar vienas kūno rodiklis, kuris kaip suaugusiesiems, taip ir vaikams gali padėti atpažinti sunkias ligas, yra kraujospūdis. Paprastai jei vaikas neturi rimtų sveikatos sutrikimų ir nepriklauso rizikos grupei, pavyzdžiui, nėra neišnešiotas, neidentifikuotas sulėtėjęs psichomotorinis vystymasis, jam kraujospūdis turėtų būti pamatuotas bent vieną kartą iki trejų metų. Vis dėlto šis matavimo dažnis yra labai retas ir tikriausiai kiekviena mama gali jaustis ramesnė, jei namie turėdama kraujospūdžio matavimo aparatą kraujospūdį pamatuoja bent kartą per mėnesį”, – sako gydytoja Eglė Karaliūtė.

Pasak medikės, normalus kraujo spaudimas labai priklauso nuo kūdikio amžiaus: 0-3 mėnesių naujagimiui tai 74/51, 3-5 mėnesių – 85/64, 6-9 mėnesių – 88/63, 9-12 mėnesių – 89/68 mmHg. Be to, kraujospūdis labai priklauso ir nuo to, ar taisyklingai yra matuojamas, nuo fizinės vaiko būklės, paros meto, mat paros bėgyje jis svyruoja taip pat kaip ir kūno temperatūra.

„Vis dėlto svarbu žinoti, kad net ir 10 mmHg kraujospūdžio pakitimas kūdikiui, kitaip nei suaugusiam žmogui, gali reikšti labai rimtą ligą. Pakitęs kraujospūdis gali būti sunkių širdies ir kraujagyslių ligų ženklu, kurias laiku atpažinus galima kuo anksčiau imtis gydymo ir užauginti sveiką ir laimingą vaiką. Būtent tai yra priežastis kiekvienai mamai tikrinti vaiko kraujospūdį ne tik apsilankymų gydytojo kabinete metu, bet ir namuose”, – sako E. Karaliūtė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis