Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas

 (1)
Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.
© Asmeninio albumo nuotrauka

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Patiekalą pagaminsite greitai, tačiau turėsite nusiteikti beveik 2 valandas tų pietų palaukti.

Iškepus vištieną pirmą kartą tokiu būdu (stiklainyje orkaitėje) kilo vienintelis klausimas – kodėl šį gamybos būdą atradau tik dabar?

Iki tol teko apie jį girdėti, bet galbūt nedrįsau ar tiesiog neprisiruošiau išbandyti. O dabar tai mano vienas mėgstamiausių vištienos gaminimo būdų. Jei trumpai - LABAI GREITA ir dar labiau SKANU!

Pirmiausia norėtųsi pradėti nuo pagrindinių taisyklių. Jos labai paprastos, bet svarbios.

Pagrindinės vištienos kepimo stiklainyje taisyklės:

1) Nereikia jokių marinavimų, vištieną nuplaunam, nusausinam, supjaustom į dalis (kad tilptų į stiklainį), apibarstom druska, pipirais, kariu (jei mėgstam), išmaišom;

2) Į stiklainį vištieną dedam tokia tvarka: nuo liesiausios iki riebiausios dalies, nes riebaliukai nuo viršaus bėgs žemyn (krūtinėlė > šlaunelės > blauzdelės > nugaros dalis);

3) Vištienos nereikia užpilti jokiu skysčiu - ji puikiai išsitroškins savo sultyse;

4) Įdėję vištieną ant viršaus nepamirškit uždėti ir pjaustytų bulvių, galima ir morkų, svogūnų, paprikos, brokolių - bus puikus garnyras (tik geriau, kad minkštesnės daržovės nebūtų viršuje, nes per daug apskrus);

5) Naudojamas stiklainis turi būti niekur neįskilęs (patikrinkit dugną), kepti reikia pradėti neįkaitintoje orkaitėje, o iškepus pravėrus dureles dar palaikyti ~15 min, taip pat kepant neatidarinėti durelių - žodžiu, reikia vengti staigių temperatūros pokyčių.

Tad nieko nelaukę gaminam!

Sukaramele.blogspot.lt nuotr.

Reikės:

- vištienos mėgstamų dalių (geriau, kad būtų ir riebesnių, ne tik krūtinėlė);

- druskos, pipirų, kario;

- kelių česnako skiltelių, lauro lapų;

- bulvių, morkų, galima ir kitų daržovių;

- gabalėlio (~25 g) sviesto.

Vištieną nuplaunam, nusausinam, jei reikia, supjaustom į mažesnes dalis (šlauneles, blauzdeles ir pan). Apibarstom druska, pipirais, kariu (vienai jaunai vištai reiktų ~1.5 a.š.druskos, 0.5 a.š.pipirų, 0.5 a.š. kario), rankomis išmaišom, kad prieskoniai pasiskirstytų.

Paimam švarų, sausą stiklainį (litro ar trijų – kad vištiena tilptų, o stiklainis nebūtų visiškai sklidinas, užpildytas maždaug 3/4) ir dedam pirmiausia krūtinėlę, ant jos kelias nuluptas česnako skilteles ir lauro lapus, toliau dedam šlauneles, blauzdeles, nugaros dalį ir t.t.

Sukaramele.blogspot.lt nuotr.

Toliau – daržovės. Nulupam ir į 4 ar 6 dalis supjaustom bulves, didesniais gabaliukais supjaustom morkas, pabarstom druska, pipirais ir sumetam ant vištienos. Ant viršaus galima uždėti sviesto.

Stiklainį uždengiam paprastu arba vakavimui skirtu nepažeistu metaliniu dangteliu (užsukti nereikia) arba viršų uždengiam folija.

Paruoštą stiklainį dedam į šaltą orkaitę, įjungiam ir nustatom 180 C temperatūrą. Kepam 1,5 val. Pabaigus kepti atidarom dureles, leidžiam orkaitei atvėsti ir po 15 min ištraukiam.

Viskas – skanaujam su mėgstamom salotom.

Sukaramele.blogspot.lt nuotr.

Kepimo temperatūra: 180 C (pradedam nuo šaltos orkaitės)
Kepimo laikas: 1,5 val (nuo orkaitės įkaitimo) + 15 min, kol orkaitė pravės.

Skanaus!

sukaramele.blogspot
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.