Reklama

(Ne)patogūs klausimai ledų gamintojams

Orams atšilus vis dažniau norisi pasmaguriauti ledų, tačiau kokius rinktis, kad būtų sveikiausi? Ir kaip atpažinti šviežius ledus? Į mūsų klausimus atsako ledų "Rud" prekės ženklo atstovas Baltijos šalyse Donatas Šimkus.
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

- Kokios rūšies ledai yra sveikiausi ir kodėl?

Tai natūralūs sorbetai, kurie gaminami iš natūralių vaisių koncentrato – vaisių minkštimas sumaišomas su reikiamu kiekiu vandens ir užšaldomas „šokiniu“ būdu.

- Šiuo metu teisės aktais nenumatyta, kokios sudėties ledus galima vadinti plombyru, todėl gamintojai taip vadina labai skirtingus ledus. O kokius ledus teisinga būtų vadinti tikru plombyru?

Teisės aktai ledams yra šie: Lietuvoje plombyru gali vadintis tokie ledai, kurių riebumas yra ne mažesnis nei 12 proc., o sudėtyje yra ne mažiau nei 36 proc. sausų medžiagų (pieno baltymų, cukraus, sviesto riebalų).

- Ar jūsų leduose yra kokių nors dažiklių bei priedų, kurie gali sukelti pavojų sveikatai, alergiją?

Mūsų gaminamų ledų sudėtyje naudojami natūralūs dažikliai, gaminami iš burokėlių, morkų, todėl jie visai nepavojingi sveikatai. Alergiją gali sukelti alergenai t.y., riešutai, kviečiai (gliutenas), pienas.

- Kam naudojami stabilizatoriai ir emulsikliai? Ar jie nekenkia sveikatai?

Stabilizatoriai naudojami ledo tirštumui, stabilumui. Be stabilizatorių neįpūsi oro, kuris reikalingas ledų purumui - be oro ledus valgytume it sviestą. Emulsikliai apdengia riebalus plėvele ir neleidžia jiems susijungti, be emulsiklių riebalai gali išsisluoksniuoti, pvz., atrodys, jog valgai sviestą. Nei stabilizatoriai, nei emulsikliai nekenkia sveikatai, nes tai yra natūralios medžiagos.

- Kaip atskirti, kada ledai švieži, o kada ne, pavyzdžiui, buvo atšilę ir vėl užšaldyti?

Jeigu ant ledų atsiranda ledo kristalėlių, yra tikimybė, kad jie buvo atšilę ir vėl sušaldyti. Kristalėlių, beje, dažnai galima aptikti ir ant pakuotės. Valgydami tokius ledus burnoje jausite “trakšt, trakšt". Per ilgesnį laiką iš ledų išeina oras, ir jie pradeda trauktis, deformuotis.

- Ar jūsų ledai gaminami iš tikro pieno?

Taip, dauguma mūsų ledų gaminami iš natūralaus pieno, grietinėlės ir sviesto.

- Ką pasako ledų riebumas ir kaip pirkėjui žinoti, kada ledai pagaminti naudojant pieno riebalus ir pieno baltymus, o kada jie pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais?

Ledų sudėtis nurodoma ant pakuotės, todėl rekomenduojama ją atidžiai išanalizuoti. Jeigu sudėtyje pirmasis ingredientas nurodytas pienas, ir jo sudėtyje yra 45-50 proc., vadinasi, ledai jau geri.

Geri ledai tie, kurių sudėtyje yra grietinėlės, sviesto. Kuomet sudėtyje pirmas ingredientas vanduo, tuomet greičiausiai ledai bus pagaminti iš pieno miltelių ir tokiuose leduose naudojami augaliniai riebalai, – šie ledai prastesnės kokybės, pigesni.

- Kam nepatartumėte valgyti ledų?

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad ledai yra ganėtinai kaloringi. Dideliais kiekiais ledų nepatartina valgyti diabetikams.

Saugant, prižiūrint savo sveikatą reikia skaityti ledų sudėtį – nepatartina valgyti ledų, kurių sudėtyje yra neaiškios kilmės augalinių riebalų, taip pat įvairių išrūgų. Kai kuriuose leduose naudojami net miltai.

Nedidelis kiekis ledų - standartinė 60-70 gramų porcija. Tad tokį ledų kiekį suvalgyti, o tiksliau - mėgautis, gali daugelis žmonių. Vieną porciją gali suvalgyti net žmonės, sergantys cukriniu diabetu!

Apie tai, kur ir kaip gaminami "Rud" ledai galite paskaityti straipsnyje "Rinkoje naujas žaidėjas: visiems artimas ir pažįstamas skonis gimsta visai ne Lietuvoje"

DELFI TV komandai šių ledų gamintojai atvėrė savo gamyklos Ukrainoje duris:


Užsakymo nr.: PT_74546100

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.