Dienos receptas: grikių blynai

Grikiai puikiai tinka augti įvairiose klimato zonose ir skirtingo tipo dirvožemiuose: jie gerai veša žemesnėje temperatūroje, tad Lietuvoje šios kruopos neabejotinai tapo viena pagrindinių sėjamų kultūrų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja grikių naudą žmogaus organizmui ir įvardina juos kaip „super maistą“.

„Grikiuose išties gausu tokių medžiagų kaip geležis, magnis, fosforas bei kalis, taip pat juose randami ir B grupės vitaminai bei vitaminas E. Be to, šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, suteikiantis žmogaus organizmui nepakeičiamos aminorūgšties – lizino bei labai svarbių amino rūgščių – arginino bei asparto rūgšties. Grikiai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. 100 g šių kruopų yra apie 6 g skaidulų, didesnė dalis yra netirpios, mažesnė – tirpios. Tokia skaidulų sudėtis ypatingai palanki žarnynui, ji prisideda prie gerųjų bakterijų puoselėjimo. Dar grikiai puikiai tinka tiems, kurie netoleruoja glitimo, tad šios kruopos išties gali būti priskiriamos „super maistokategorijai, – aiškina dr. E. Gavelienė. 


Grikių blynai su varške ir morkomis


Blynams reikės: 

250 g grikių kruopų;

1 vnt. svogūno;

1 vnt. česnako;

2 vnt. nedidelių morkų;

1 v. š. petražolių;

0.25 a. š. kalendros;

100 g varškės;

3 vnt. kiaušinių;

3 v. š. miltų;

Pagal skonį druskos ir pipirų;

Kepimui aliejaus.


Patiekimui reikės: 

100 ml natūralaus rūgpienio;

100 g varškės;

1 v. š. krapų;

Pagal skonį druskos ir pipirų.


Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite grikius ir palikite atvėsti.
  2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite smulkintus svogūnus, česnakus (1 skiltelę) ir tarkuotas morkas, kol suminkštės.
  3. Susmulkinkite petražoles ir kalendras.
  4. Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus patiekalo ingredientus (išskyrus aliejų). Tam, kad varškę būtų lengviau maišyti, galite pagrūsti su šakute.
  5. Iš gautos masės kepkite blynus.
  6. Patiekite su grietine ar rūgpieniu, sumaišytu su varške, krapais, druska ir pipirais.
  7. Vietoje vienos morkos galite pridėti keptų grybų.


Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis