„Grikiuose išties gausu tokių medžiagų kaip geležis, magnis, fosforas bei kalis, taip pat juose randami ir B grupės vitaminai bei vitaminas E. Be to, šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, suteikiantis žmogaus organizmui nepakeičiamos aminorūgšties – lizino bei labai svarbių amino rūgščių – arginino bei asparto rūgšties. Grikiai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. 100 g šių kruopų yra apie 6 g skaidulų, didesnė dalis yra netirpios, mažesnė – tirpios. Tokia skaidulų sudėtis ypatingai palanki žarnynui, ji prisideda prie gerųjų bakterijų puoselėjimo. Dar grikiai puikiai tinka tiems, kurie netoleruoja glitimo, tad šios kruopos išties gali būti priskiriamos „super maisto“ kategorijai“, – aiškina dr. E. Gavelienė.
Grikių blynai su varške ir morkomis
Blynams reikės:
250 g grikių kruopų;
1 vnt. svogūno;
1 vnt. česnako;
2 vnt. nedidelių morkų;
1 v. š. petražolių;
0.25 a. š. kalendros;
100 g varškės;
3 vnt. kiaušinių;
3 v. š. miltų;
Pagal skonį druskos ir pipirų;
Kepimui aliejaus.
Patiekimui reikės:
100 ml natūralaus rūgpienio;
100 g varškės;
1 v. š. krapų;
Pagal skonį druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
- Išvirkite grikius ir palikite atvėsti.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite smulkintus svogūnus, česnakus (1 skiltelę) ir tarkuotas morkas, kol suminkštės.
- Susmulkinkite petražoles ir kalendras.
- Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus patiekalo ingredientus (išskyrus aliejų). Tam, kad varškę būtų lengviau maišyti, galite pagrūsti su šakute.
- Iš gautos masės kepkite blynus.
- Patiekite su grietine ar rūgpieniu, sumaišytu su varške, krapais, druska ir pipirais.
- Vietoje vienos morkos galite pridėti keptų grybų.
Skanaus!