Kūčiukai, kurie pavyksta, net jei kepate juos pirmą kartą gyvenime

 (35)
Kūčiukų su aguonpieniu valgymą Kūčių vakarą mūsų papročių tyrinėtojai vadina išskirtinai lietuviška tradicija.
© Asmeninio archyvo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kūčiukai turi daugybę pavadinimų

Kūčiukai - apeiginė duonelė, skirta vėlėms pamaitinti. Įvairiose vietovėse jie vadinami skirtingai: prėskučiai, sližikai, skrebučiai, riešutėliai, barškučiai, kleckučiai, parpeliukai, buldikai.

Jeigu kūčiukų norite išsikepti patys, o ne pirkti parduotuvėje, rekomenduojame pasirepetuoti iš anksto, išbandyti keletą receptų bei išsirinkti jums labiausiai patikusį.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Atviras interviu su Rolandu ir Ieva Mackevičiais apie pirmąsias Kalėdas trise
8 vietos Lietuvoje, kur išties galima pajusti Kalėdų dvasią

Šiandien pateikiame jums kūčiukus, kuriuos kepė mūsų skaitytoja Laura su vaikais. Dėmesio, tai nėra pasninko kūčiukai, nes juose naudojami kiaušiniai, sviestas.

Į virtuvę pasikvieskite pagalbininkų - vaikų, ir pradėkite linksmąjį procesą.

Mamos Lauros kūčiukams reikia:

1/3 pakelio šviežių mielių (įprastas 100 g pakelis);

1 kiaušinio;

100g sviesto;

1 stiklinės pieno;

5 šaukštų rudojo cukraus;

aguonų (daugiau ar mažiau, kaip kas mėgsta);

miltų, kad tešla būtų minkoma, bet ne per kieta. Tešla turi nelipti prie dubens kraštų.

Kaip vyksta gamybos procesas?

Mieles užpilti cukrumi, patrinti, kad pasidarytų skystos.

Tada pašildyti pieną, kad vos, vos šiltas būtų (svarbu ne per daug) ir užpilti ant mielių su cukrumi.

Sudėti išlydytą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską gerai išmaišyti.

Tuomet suberti pagal skonį aguonų ir miltų, viską išminkyti.

Viską palikti šiltai kad tešla pakiltų nors dvigubai. Aš laikiau apie porą valandų, tas laikas priklauso nuo šilumos namie.

Kepti apie 180 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių, kol gražiai pagels.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.

Laiko patikrintas tikrų kaimiškų kotletų receptas (1)

Jaučiate kaip šąla? Žmonės iš spintų traukia šiltus megztinius, šiltas pirštines ar net vilnones kojines.

Tobulas maltos mėsos ir kopūstų pyragas

Mielinė tešla mėsos patiekalus kartais labai sėkmingai paįvairina.

Namuose gaminame saldainius irisus (10)

Nežinau, kaip tai nutiko, kad šį receptą keliu dabar, nors naminius irisus gaminau jau seniai. Taisausi ir skubu dalintis receptu. Jeigu mėgstate saldžiai, tikrai patiks.

Šokoladinis ir bananinis pyragas be kiaušinių ir riebalų

Greitai pagaminamas pyragas. Be kiaušinių, riebalų ir, jei norisi, be pieno.

Įdarytos bulvės: greita ir labai skanu (1)

Tinklaraštininkės Odetos išbandytas receptas puikiai tinka rudenį, kuomet turime šviežių bulvių ir grybų.

Neįtikėtinai skanūs bulvių kukuliai su varške (5)

Turbūt daug kam šis patiekalas asocijuojasi su valgykla arba mokyklos laikais.

Labai skanus, purus ir minkštas varškės keksas (2)

Tinklaraštininkės Renatos iš Mamukynas.lt išbandytas purus varškės keksas.

Vengriška grybienė, kurios paragavęs vyras sakė, kad tai skaniausia jo valgyta sriuba

Visi sako, kad ruduo kvepia obuoliais, o man kažkodėl... grybais.

Tobulai skanūs ir greitai pagaminami sausainiai su obuoliais (6)

Tikrai nesumeluosiu sakydama, kad šie sausainiai man vieni iš skaniausių. Minkšti, saldūs, su lengva obuoline rūgštele. Ir smagu yra tai, kad nors čia ir mielinis gaminys, bet nėra būtina šios tešlos kildinti ir ilgai laukti.

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.